Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HATÁRTALANUL!

hatartalanul_forweb2.jpg

2019-ben is...

 

erdely1.jpgA Tiszavasvári Váci Mihály Gimnázium idén is sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alap által kiírt Határtalanul! „Együttműködés középiskolák között” programban, ahol 80 diák erdélyi és magyarországi utazására és együttműködésük finanszírozására több mint 5 300 000 Ft támogatásban részesült. 2019. szeptember 13-án indultunk el a magyar őshaza egyik részébe, Erdélybe, az első utazásra. A második utazáson a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum diákjai látogatnak el hozzánk október folyamán és ismerkednek meg a környékünkön lévő nevezetességekkel.

Az első megállónk Nagykárolyban volt, a Nagykárolyi Kastélynál. 1482-től kezdték kiépíteni a Károlyiak a várat, a török veszedelem miatt Károlyi Mihály és fiai komoly megerősítésekkel alakították évtizedeken át lakóépületből várkastéllyá. A következő megállónk Torockó volt, mely a Székelykő hármas csúcsa alatt található Fehér megyében. Itt a néprajzi múzeumba látogattunk el, melyben a falu ékességeit, a festett bútorokat, a háztartási eszközöket, a népviseletet és a vasművességhez használt tárgyakat ismerhettük meg. Az első éjszakán, Korondon szálltunk meg az Aragonit Panzióban. Reggel egy kis sétát tettünk Korondon és megnéztünk egy fazekasműhelyt. Ezután Parajdra utaztunk, ahol a sóbányába látogattunk el. Utazásunk következő megállója Csíksomlyó volt. A csíksomlyói kegytemplom és kolostor a magyarság egyik legnagyobb zarándokhelye és kultúrtörténeti emléke. Este ellátogattunk a Szent Erzsébet Gimnáziumba, ahol megismerkedhettünk a gyimesi diákokkal. Bepillantást nyertünk iskolájukba, majd pedig közös énekléssel és gyimesi táncokkal zártuk a találkozást, elkezdve ezzel az együttműködésünket és felkészülésünket a közös produkciónkra, amelyre Tiszavasváriban kerül sor, október 19-én. Nyolc órakor megérkeztünk végső szálláshelyünkre, a Csángó & Fatányéros Panzióba, Hidegségbe.  Az erdélyiek nagy-nagy szeretettel fogadtak minket. Az ott élő emberek egyszerűek, szívélyesek, vendégszeretőek.

Számomra a következő nap volt utazásunk fénypontja. Délelőtt kirándultunk az ezeréves határ mentén, megnéztük a Rákóczi várat és a Kontumáci kápolnát. Délután esztena látogatáson vettünk részt, ahová lovasszekérrel jutottunk el. Megismerkedtünk a pásztorkodással, a sajtkészítéssel, a program végén pedig szalonnát sütöttünk. Este egy fantasztikus retró diszkóra került sor, a DJ-nk, Papp János tanár úr közreműködésével.

Utolsó előtti nap elutaztunk a Szent-Anna tóhoz és a Mohos tőzegláphoz. Délután Nyergestetőre utaztunk, ahol Csillag Emese tanárnő testvére, Csillag Ottó, repített vissza minket az időben, 1849. augusztus 01-re. Ekkor vívta a Székelyföld utolsó csatáját – a mintegy 1200 fős – csapatával Nyergestetőn, az egyesített orosz-osztrák hadsereg 12000 katonája ellen. Az emlékműnél meghallgattuk Kányádi Sándor Nyergestető című versét, majd pedig végignéztük a kopjafákat. Vacsora után a szállodában egy neves tánctanárral ismerkedhettünk meg és jelenlétében új gyimesi héjsza lépéseket tanulhattunk meg.

Szeptember 17-én reggel elbúcsúztunk a személyzettől, a szállodától és a gyönyörű tájtól. Délután Kolozsváron álltunk meg egy hosszabb pihenőre. Mátyás király szobrát és szülőházát néztük meg közelebbről, egy rövid pihenő után pedig utoljára útnak keltünk és meg sem álltunk hazáig. Kolozsvár és a román-magyar határ között került sor a végső akcióra, amikor mindenki számot adhatott az ott megszerzett tudásából Papp János tanár úrnak.

Úgy gondolom, mindenki nevében elmondhatom, hogy egy felejthetetlen élményben volt részünk. Köszönjük Csillag Emese tanárnőnek a lehetőséget és tanár úrnak az utazás folyamán való idegenvezetést.

Erdélyt örökre a szívünkbe zártuk!

Bereczki Dorina 12/A

 

 
 Pontos idő


Világóra


VisszaszámlálásStatisztika

Most: 6
Összes: 1033125
30 nap: 12845
24 óra: 145